Bilias tredje julegave gikk til Bydelsmødre Norge!

Hver søndag i advent deler vi i Bilia ut julegaver til gode formål, og du kan være med å nominere din hjertesak. Bydelsmødre Norge består av frivillige kvinner hvor deres formål er å bringe håp og forandring i kvinners liv, og er den tredje vinneren av årets julegave på 25.000,-.

Bydelsmødre er opprinnelig et konsept hentet fra Tyskland, og det var i 2016 at Nasreen Beegum - med over 20 års erfaring fra frivillig arbeid med kvinner og barn - startet opp Bydelsmødre i Norge. Hun tilpasset det norske behov og har frem til i dag utdannet 130 bydelsmødre i bydelen Alna, Grorud, Østensjø, Søndre Nordstrand og Bjerke i Oslo kommune.

Frivillig arbeid

Bydelsmødre er en ideell organisasjon basert på frivillig arbeid som utelukkende jobber for et sosialt formål og fellesskapets beste. Deres visjon er at alle kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn eller kvinner som er sosialt isolerte, og deres familier skal få den hjelpen og kunnskapen de har behov for. Innsatsen kan beskrives som hjelp til selvhjelp. Dette for at de skal kjenne sine muligheter, rettigheter og plikter, og med det bidrar Bydelsmødre til bedre levekår for isolerte kvinner og familier.

Vi er tilstede for folk, hovedsakelig i de østlige bydelene i Oslo. Vi snakker over 30 språk og hjelper til med å forstå viktig informasjon fra for eksempel myndighetene, barnehager, skoler, permitteringer og jobb. Vi hjelper også til med å oversette brev og nyheter som kan komme fra NAV eller andre offentlige tjenester, og hvordan kvinner og deres familie kan henvise seg til disse, sier Nasreen Beegum, organisasjonsleder i Bydelsmødre.

Det er vanskelig tider for mange, og det blir ikke lettere om man har dårlige norskkunnskaper eller digitale ferdigheter. På Bydelsmødrenes hjelpetelefon kan folk ringe inn og få svar på spørsmål om alt fra koronatesting og økonomi til psykisk helse - på sitt morsmål. De gjør en viktig jobb hver dag for at ingen skal stå alene i denne krisen.

Gjennom hele pandemien har vi bidratt med informasjon og hjelp. Vi hjelper til der det trengs hjelp, uten at de vi hjelper må vente på en time. Hos oss kan de snakke på sitt eget morsmål, og vi får tilbakemeldinger fra mange om at de føler seg trygge og forstått, legger Nasreen til.

Et av mange tiltak Bydelsmødrene gjør er å dele ut munnbind, anitbac og informasjonsark om trygg munnbindbruk.

Vi sørger for at munnbind blir brukt riktig, og at handleturen skal gjøres så trygg som mulig for alle sammen. Det skal sies at veldig mange er flinke til å bruke dette og følger myndighetenes anbefaling, avslutter Nasreen.

Nettverk

Bydelsmødre bruker sine store nettverk til å spre informasjon, og skaper samtidig egne nettverk for kvinner. De støtter og hjelper andre kvinner til å bli aktive medborgere i lokalsamfunnet og styrker kvinner, deres familier og deres felles integrasjon i samfunnet. De er synlige rollemodeller på lokale arrangementer og bidrar til å skape et trygt og godt oppvekstmiljø.

Om du ønsker å gi et bidrag kan det gjøres via Vipps til 549440. Din støtte vil være til hjelp med å bane vei der hvor det offentlige ikke kan nå.

Lær mer om Bydelsmødre Norge på deres hjemmeside, www.bydelsmor.no