Hund i bil

Pass på temperaturen

Hver sommer utsettes flere hunder for overoppheting i forbindelse med at de blir etterlatt i en varm bil. Som hundeeier, er det viktig å tenke på hundens beste.

Tenk over om du må ha med hunden, eller om den kanskje har det best hvis den får bli igjen hjemme? Dersom du må ha den med, parker i skyggen og sørg for at hunden har rikelig med vann og frisk luft. Husk at solen flytter på seg og at et raskt ærend ofte kan ta lengre tid enn planlagt. 

Rask temperaturøkning

Det tar ikke lang tid før det blir ordentlig varmt i bilen når den er parkert, selv om den ikke står i sola. Tabellen under viser hvor fort temperaturen kan stige på sommerstid. Dette er kun er illustrasjon, da værforhold, hvor bilen er parkert, bilens farge osv. også spiller inn. 

TidTemperatur uteSkygge/solTemperatur i bil
08.30 14°C Skygge  19°C
09.30 18°C  Skygge  38°C 
10.30 20°C Blandet  47°C 
11.30 20°C Sol  58°C 
12.00 23°C  Sol  62°C 
13.30 22°C Sol  85°C

(KILDE: Mattilsynet/ The Animal Protection Institute)

Hvordan ser du at hunden er overopphetet?

Noen tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har økt puls, har høy kroppstemperatur og at den har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. I alvorlige tilfeller vil den besvime og miste bevisstheten. Om hundens kroppstemperatur blir for høy, vil det kunne føre til skader på indre organer, og i verste fall vil den kunne dø.    

Hva gjør du hvis du oppdager en hund innelåst i en varm bil?

Om du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du se etter om bilens eier er i nærheten. Om du ikke finner vedkommende, kan du finne eieren ved å sende SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Dersom du ikke lykkes i å få tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom hunden tydelig lider og du verken får kontakt med eier eller politi, kan du bryte deg inn i bilen for å redde ut dyret. 

Loven gjør det klart at man ikke skal etterlate dyr i en hjelpeløs tilstand, og også at man plikter å hjelpe til dersom man ser et dyr som åpenbart er hjelpeløst.