Vedlikehold av takboks

Slik vedlikeholder du takboksen

Ved noen enkle grep varer takboksen i mange år

De aller fleste takbokser er laget av glassfiber. Disse har et ytre lag som kalles gelcoat, som skal beskytte mot slitasje og vanninntrengning. Gelcoaten er sårbar for blant annet UV-stråling, varme og veisalt og må derfor beskyttes.

Når takboksen kommer ut av støpeformen har den et beskyttende vokslag utenpå gelcoaten. Det er dette som må vedlikeholdes. Vi anbefaler jevnlig polering og voksing. Det betyr at man tilfører gelcoaten fett, og voksen forsegler overflaten.

Vask ofte, men ikke bruk kraftig såpe. Fettløsende vaskemidler som Zalo løser opp det beskyttende vokslaget. Bruk derfor bilshampo som inneholder voks og følg angitt dosering. Unngå også å vaske på solvarme flater, og unngå direkte sollys under vask. Dette hindrer at såpen tørker på boksen. Skyll grundig til slutt.

Dersom den beskyttende voksen blir borte, vil gelcoaten oksidere. Resultatet er at man får en takboks som er matt, skjoldete og ru. For å få tilbake glansen må man bruke rubbing med poleringsmaskin. Men vær forsiktig, og ikke bruk for grov rubbing. Gelcoat-laget er tynt. Etter rubbing med maskin etterfølger man med polering og voks.

Ved jevnlig vedlikehold vil takboksen være like fin som ny i årevis!