BMW iX med E Ink

E Ink og BMW Theatre Screen: Fargerike og digitale opplevelser i nye dimensjoner

Hva om man kunne endre bilens farge eller gi den nye designmønstre ved et enkelt tastetrykk? Eller hva med en særegen kinoopplevelse i bilens baksete, med en 31-tommers skjerm med 8K-oppløsning som felles ned fra taket? BMW har nok en gang kikket inn i hva fremtiden både kan og vil bringe.

Pressemelding 6.1.2022

CES (Consumer Electronics Show) er det store utstillingsvinduet for forbrukerelektronikk og innovasjoner. Som så ofte før, røper også BMW noen tanker og idéer om fremtiden under denne store messen i Las Vegas. Av hensyn til den globale pandemien har BMW Group, sammen med en rekke andre aktører, valgt å ikke delta fysisk på årets messe. Her er to av de digitale høydepunktene:

BMW iX med E Ink
Med en BMW iX som utgangspunkt, viser BMW hva som er mulig med «digital fargelegging» av små og store flater gjennom såkalt elektroforese.

De flytende fargeendringene er muliggjort av et spesialutviklet overflatebelegg, som er skreddersydd til konturene til BMW iX. Når den stimuleres av elektriske signaler, bringer den elektroforetiske teknologien forskjellige fargepigmenter til overflaten, noe som endrer overflatebelegget til fargen der det ønskes.

I motsetning til skjermer eller projektorer, trenger den elektroforetiske teknologien absolutt ingen energi for å holde den valgte fargetilstanden konstant. Strømmen flyter kun under den korte fargeskiftefasen.

Elektroforetisk farging er mest kjent fra skjermene som brukes i lesebrett (eReaders). BMW Group er et første selskapet i bilbransjen som tar teknologien i bruk. Overflatebelegget som er brukt på bilens karosseri og felger inneholder mange millioner mikrokapsler, med en diameter som tilsvarer tykkelsen på et menneskehår. Hver av disse mikrokapslene inneholder negativt ladede hvite pigmenter og positivt ladede svarte pigmenter. Avhengig av den valgte innstillingen, forårsaker stimulering ved hjelp av et elektrisk felt at enten de hvite eller de svarte pigmentene samles på overflaten av mikrokapselen, og gir bilen den ønskede nyansen.

Å oppnå denne effekten på karosseriet innebærer bruk av en rekke nøyaktig tilpassede og laserskårne seksjoner av det spesielle belegget. Etter at belegget er påført og strømforsyningen for stimulering av det elektriske feltet er koblet til, varmes hele overflaten opp og forsegles for å garantere optimal og jevn fargegjengivelse ved hvert fargeskifte. Det vil også være mulig å benytte pigmenter med andre farger.

Energibesparende med fargevariasjoner
En slik variabel eksteriørfarge kan også bidra til velvære i interiøret og til bilens effektivitet. Eksempelvis vil en hvit overflate reflektere mye mer sollys enn en svart. Dermed kan oppvarming av kjøretøy og kupé som følge av sterkt sollys og høye utetemperaturer reduseres ved å endre eksteriøret til en lys farge. I kjøligere vær vil en mørk ytre overflate hjelpe bilen til å absorbere merkbart mer varme fra solen.

I begge tilfeller kan utvalgte fargeendringer bidra til å redusere mengden kjøling og oppvarming som kreves fra bilens klimaanlegg, og dermed også energibruken. For en helelektrisk bil kan derfor det å endre fargen i takt med været bidra til å øke rekkevidden. I interiøret vil teknologien for eksempel kunne hindre at dashbordet tiltrekker seg for mye varme. Den innovative E Ink-teknologien åpner også for helt nye måter å endre kjøretøyets utseende i tråd med førerens personlige preferanser.

Med dette som bakteppe forsker BMW Group aktivt på bruken elektroforese som en del av fremtidig bildesign og funksjonell bruk.

BMW Theatre Screen

Med BMW Theatre Screen setter BMW nye standarder innen bilunderholdning, og tilbyr passasjerene i baksetet en underholdningsopplevelse nesten på lik linje med den man får på kino.

Den ultrabrede panoramaskjermen har en skjermdiagonal på 31 tommer og foldes ned fra taket med en sofistikert bevegelse. Samtidig lukkes solgardinene i bakvinduene, mens interiørbelysningen dempes. For å få baksetepassasjerene i perfekt stemning er hele seansen akkompagnert av en særegen lydopplevelse, som er skapt i samarbeid mellom BMW Group og den Oscar-vinnende filmmusikk-komponisten Hans Zimmer. Zimmer er for øvrig også komponisten bak en rekke av tonene som fremover vil knyttes til kjøreopplevelsene i BMWs elektriske biler.

BMW Theatre Screen strekker seg horisontalt over nesten hele interiøret – fra ryggstøttene på forsetene til taket i høyden. BMW Theatre Screen kan styres med berøringsbetjening eller ved hjelp av berøringsflater integrert i bakdørene. Eksterne kilder kan kobles til gjennom HDMI, AUX og Bluetooth og skjermens helning kan justeres for en best mulig opplevelse.

Med en zoomfunksjon kan innholdet spilles av i formatene 16:9, 21:9 eller til og med i 32:9. Den eksepsjonelt høye skjermoppløsningen (opp til 8K), sikrer en ekstremt klar og detaljert visuell opplevelse når man nyter kinofilmer i ultra HD-kvalitet. Det integrerte Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound høyttalersystemet gir en avansert og kultivert lydopplevelse.

BMW Group samarbeider med Amazon for å fullt ut integrere Amazon Fire TV-universet i Theatre Screen-systemet. Det vil gi passasjerene tilgang til et bredt spekter av innhold slik at de kan strømme videoer med 5G-nettforbindelse, lytte til musikk og se nedlastede programmer mens de er på veien. BMW Group jobber også med flere strømme-aktører for fremtidige løsninger.

Funksjonene og konseptet fra BMW Theatre Screen vil lanseres i en modell fra BMW i nær fremtid.

En nærmere titt

Siste nytt fra BMW