BMW Art Car

Verdenspremiere i Paris for Julie Mehretus BMW Art Car

Verdenspremiere i Paris for Julie Mehretus BMW Art Car

Pressemelding 21.05.24 fra BMW Group Norge

Den internasjonalt anerkjente kunstnerens prosjekt forvandler BMW M Hybrid V8 til et performativt kunstverk. Julie Mehretus versjon av BMW Art Car vil deretter konkurrere i Le Mans 24-timersløp neste måned.

I dag presenteres den 20. BMW Art Car på Centre Pompidou i Paris, designet av den fremstående New York-baserte kunstneren Julie Mehretu. Hun har omgjort en BMW M Hybrid V8 til et performativt kunstverk. Dette prosjektet fortsetter den lange tradisjonen med BMW Art Cars og racing, og kun noen få uker etter verdenspremieren vil bilen konkurrere i Le Mans 24-timersløp.

– Helt fra starten har BMW Art Car-prosjektet handlet om innovasjon, fantasi og å utfordre grensene for hva som er mulig. Jeg ser ikke på denne bilen som noe som skal stilles ut. Jeg ser den som noe som skal konkurrere i Le Mans. Det er et performativt maleri. Min BMW Art Car ble skapt i tett samarbeid med motorsport- og ingeniørteam, og verket er først fullført når løpet er over, sier Julie Mehretu.

Samarbeidet mellom BMW og Julie Mehretu inkluderer et felles engasjement i en serie medieworkshops for filmskapere, som vil turnere på det afrikanske kontinentet i 2025 og 2026. Workshopene vil besøke Dakar (Senegal), Marrakech (Marokko), Kigali (Rwanda), Lagos (Nigeria) og Cape Town (Sør-Afrika), og kulminerer i en stor utstilling på Zeitz Museum of Contemporary Art Africa i Cape Town.

– BMW Art Cars er en viktig del av vårt globale kulturelle engasjement. I nesten 50 år har vi samarbeidet med kunstnere som er like fascinert av mobilitet og design som av teknologi og motorsport. Julie Mehretus visjon for en racerbil er et eksepsjonelt sterkt bidrag til vår BMW Art Cars-serie, sier Oliver Zipse, styreleder for BMW AG.

Et performativt maleri blir til
Rom, bevegelse og energi er sentrale motiver i Julie Mehretus arbeid. For denne designen omdannet hun et todimensjonalt bilde til en tredimensjonal representasjon, med mål om å frembringe dynamikk i formen. Som utgangspunkt brukte Julie Mehretu farge- og formvokabularet fra sitt berømte maleri “Everywhen” (2021–2023).

Verket vises nå på kunstnerens store retrospektiv på Palazzo Grassi i Venezia, og vil senere bli en del av den permanente samlingen på Museum of Modern Art (MoMA) i New York, hvor det er donert. Kunstverkets abstrakte visuelle form er resultatet av digitalt alternerte fotografier, som er overlagret i flere lag med punktnett, neonfargede slør og de sorte markeringene som er karakteristiske for Mehretus stil.

BMW Art Cars med Le Mans-historie samles ved Concorso d’Eleganza
Med startnummer 20 vil BMW Motorsport-førerne Sheldon van der Linde, Robin Frijns og René Rast kjøre den 20. BMW Art Car på Circuit de la Sarthe den 15. juni. Før løpet vil bilen bli vist på Concorso d’Eleganza ved Villa d'Este ved Comosjøen, sammen med tidligere BMW Art Cars av Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) og Jeff Koons (2010), som også debuterte i Le Mans. Julie Mehretu vil diskutere utformingen av den 20. BMW Art Car i en kunstnersamtale med Adrian van Hooydonk, leder for BMW Group Design, søndag 26. mai 2024.

Om kunstneren
Julie Mehretu er en verdenskjent amerikansk maler. Hun ble født i 1970 i Addis Abeba, Etiopia, men bor og arbeider i New York og Berlin. Mehretus kunst engasjerer betrakteren i en dynamisk visuell artikulering av samtidserfaringer, en skildring av sosial atferd og psykogeografi gjennom utforskning av historiske palimpsester, fra geologisk tid til en moderne fenomenologi av det sosiale.

Mehretu har mottatt flere utmerkelser, inkludert MacArthur Award (2005), Berlin Prize: Guna S. Mundheim Fellowship ved American Academy i Berlin (2007) og U.S. Department of State Medal of Arts Award (2015). Hennes største europeiske soloutstilling hittil, med tittelen «Ensemble», åpnet 17. mars 2024 på Palazzo Grassi i Venezia. Julie Mehretu ble enstemmig valgt i 2018 av en jury bestående av representanter fra den internasjonale kunstverdenen til å designe den 20. BMW Art Car.

BMW M Hybrid V8
Lerretet for den 20. BMW Art Car er BMW M Hybrid V8. Den nye racerbilen fra BMW M drives av en 4,0-liters V8-motor med støtte fra en elmotor, med en effekt på cirka 640 hk (toppfart: opptil 345 km/t avhengig av banens layout). Bilen blir den første BMW M Motorsport-prototypen til å konkurrere i Le Mans 24-timers siden BMW V12 LMR, som vant det klassiske løpet i 1999.

BMW Art Car Collection
Siden 1975 har kjente kunstnere fra hele verden deltatt i BMW Art Car-programmet. Initiativet kom fra den franske racerføreren og kunstelskeren Hervé Poulain, som sammen med daværende BMWs motorsportssjef Jochen Neerpasch ba sin kunstnervenn Alexander Calder om å male en bil. Resultatet ble en BMW 3.0 CSL, som konkurrerte i Le Mans i 1975 og ble en publikumsfavoritt. Dette ble starten på BMW Art Car Collection. I årene som fulgte har kunstnere som Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson og Jeff Koons beriket samlingen. BMW Art Cars kan sees på BMW Museum i München, men turnerer også rundt om i verden som en del av internasjonale utstillinger.

Siste nytt fra BMW