To hunder i en bil

Å kjøre bil med hund

Publisert 1. august 2023

At hunden din kan bli med i bilen kan være både nødvendig og en mulighet til å oppleve nye ting sammen. For alles sikkerhet og hundens trivsel er det imidlertid noen ting å huske på.

Hvilke regler gjelder for hunder i bilen?

En løs hund i bilen er livsfarlig og ulovlig. Ved en kollisjon i 50 km/t vil en hund som veier 20 kilo ha en vekt tilsvarende ett tonn. Det er derfor viktig at hunden er forsvarlig sikret under en bremsing, enten i en hundebur, bak et lastegitter eller med en egnet hundesele.

Andre ting å huske på:

 • Hvis temperaturen inne i bilen truer med å stige over +25 °C eller synke under -5 °C, er det ikke tillatt å forlate hunden uten tilsyn i bilen.

 • Under lange bilreiser bør hunden tas ut og få vann minst hver sjette time. Med en ikke-spillende vannskål kan hunden ha tilgang til vann under reisen.

 • Hunden bør plasseres slik at den får skygge og god ventilasjon. Sørg for at bagasje eller andre gjenstander ikke kan falle ned og skade hunden.

 • Å ha en løs hund i bilen utsetter ikke bare sikkerheten, men kan også resultere i bøter.

Bur eller sele for hund?

Faktorer som påvirker ditt valg av utstyr for å reise med hunden i bilen inkluderer hundens størrelse, bilens størrelse og hva hunden din trives best med.

Hundebur

I et hundebur sitter hunden trygt og komfortabelt gjennom hele reisen, spesielt ved stramme svinger og raske bremsinger. Hvis du har mer enn én hund, kan et dobbelt bur være et godt alternativ. Kanskje en med en justerbar mellomvegg? Vær oppmerksom på at et utstillingsbur ikke er tilstrekkelig trafikksikkert for å erstatte et bilbur.


Et hundebur i riktig størrelse er det sikreste alternativet.


Hundebur med deformasjonssoner minimerer skaderisikoen for alle i bilen. Hvis du blir påkjørt bakfra, komprimeres hundeburet akkurat som bilens deformasjonssoner. Dette betyr at buret verken skyver forsetet foran eller splittes.

Vi tilbyr et bredt utvalg av hundebur i ulike størrelser. Kjøp hundebur til bilen din.

Riktig størrelse på hundebur

Hunden din skal kunne ligge ned, stå opp og snu seg uten hinder i hundeburet. De tillatte målene for buret for hver hund i henhold til Mattilsynet beregnes som følger:

 • Lengde: skal være minst like lang som hunden din ganget med 1,10. Mål fra nesespissen til sittebensknuten når hunden din står normalt.

 • Bredde: skal være minst hundens brystbredde ganget med 2,5.

 • Høyde: skal minst tilsvare hundens høyde over issen når hunden står i normal stilling. Dette betyr at hunden din skal kunne stå opp med god plass over hodet.

 • Hvis du skal transportere to eller flere hunder i buret, må bredden for hver hund økes med den største hundens brystbredde. Husk at hundeburet heller ikke bør være for stort, da det reduserer sikkerheten hvis hunden kan bli kastet rundt i buret.

Hund i bilsele

Hundesele

En kollisjonstestet hundesele er et alternativ for deg som ikke har plass til, eller av andre grunner ikke kan ha en bur i bilen. Kjøp en sele som er tilpasset hundens vekt og mål. Ofte kan remmene justeres slik at den sitter perfekt.

Selen festes enkelt i bilens sikkerhetsbelte og passer derfor i alle biler. Det tryggeste er å plassere hunden i baksetet hvis den reiser i sele. Hvis du foretrekker å ha den i passasjersetet, er det viktig å koble ut kollisjonsputen slik at den ikke skader hunden hvis den utløses.

Hundegitter

For deg med en stor hund eller en bil der et bur ikke passer, kan et hundegitter være praktisk. Pass på å ha et lastegitter som forhindrer hunden i å komme frem i baksetet.

Et hundegitter i kombinasjon med en lasteromsskillevegg gjør at du kan dele opp bagasjerommet slik at du også får plass til bagasje, eller en ekstra hund. Hundegitter passer til mange forskjellige bilmodeller og finnes i ulike utførelser. 

Reise med hund når det er varmt

Det kan bli veldig varmt i en bil hvis solen skinner, så det er viktig å huske å kontrollere at hunden din har det kjølig og behagelig under reisen. Temperaturen i forsetet er ikke nødvendigvis den samme som i bagasjerommet. Det finnes tilbehør som kan bidra til en mer behagelig reise for hunden din, for eksempel burvifter, kjøleputer og sølefrie vannskåler.

Når bilen er parkert, kan en vindusventil eller solskjerming hjelpe med å holde temperaturen nede i bilen. Men husk å aldri la hunden være i bilen på en varm dag, temperaturen stiger raskt i en lukket bil.

Andre artikler som kan interessere deg

 • Hund i varm bilHund i varm bil

  Hund i varm bil

  Om sommeren er det vanlig at hunder lider av overoppheting etter å ha blitt etterlatt i en varm bil. 

 • Bil på landeveiBil på landevei

  Tips for å kjøre mer drivstoffeffektivt

  Å fylle drivstoff er ikke den mest gøyale delen av å eie en bil.

  Med økonomisk kjøring, noen ganger kalt eco-driving, finnes det enkle måter å kjøre mer drivstoffeffektivt på.

 • TakboksTakboks

  Velg riktig takboks

  For å finne riktig takboks for deg og dine behov, må du ta beslutninger når det gjelder størrelse, materiale og vekt.

  Her får du noen tips og råd på veien.