viktig å vite om dekk

Viktig å vite om dekk

Publisert 12. januar 2024

Få norske bilister sjekker dekkene sine så ofte som anbefalt. Dekkene bør sjekkes én gang i måneden, i tillegg til før og etter lengre turer. Å sjekke dekkene jevnlig er viktig både for egen og andres sikkerhet.

Skjema mønsterdybdeSkjema mønsterdybde

Hvor mye mønsterdybde skal et dekk ha?

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på 9-10 mm. Etter hvert som mønsteret reduseres svekkes veigrepet betraktelig og sikkerheten blir dårligere. Derfor anbefaler vi å bytte i god tid før man er nede på lovens minstekrav på 3 mm, målt på det laveste punktet. 

Nye sommerdekk har en mønsterdybde på 7-8 mm. Risikoen for vannplaning øker drastisk ved lav mønsterdybde. Det samme gjelder bremselengden på våt veibane. Det anbefales derfor å bytte ut sommerdekkene i god tid før man er nede på lovens minstekrav på 1,6 mm

Når kan man bruke piggdekk?

Piggdekk kan benyttes i perioden fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag. For de tre nordligste fylkene er perioden 16. oktober til og med 30. april. Om førerforholdene krever det, er det anledning til å benytte piggdekk utenom disse periodene. Man skal alltid være skodd etter forholdene og oppfylle kravet om tilstrekkelig veigrep. Kravet om veigrep trumfer fristene, og dette må man som sjåfør selv vurdere.

Det er ikke knyttet noen frister til bruk av piggfrie vinterdekk, men vær oppmerksom på at disse ikke er egnet som sommerdekk.

Dekkmerking

Alle nye dekk solgt i Europa skal ha en obligatorisk etikett som gir deg veiledning til å velge dekk som er trygge og energieffektive. EU-merkingen gir standardisert informasjon om drivstofforbruk og støy, samt dekkets grep på våte, snødekte eller isete veier.

Merkingen har en QR-kode som kan skannes for å få mer informasjon om dekket i den europeiske databasen for energimerkede produkter (EPREL).

Ved hjulskift

Når du skifter hjul, må du påse at de minst slitte dekkene monteres bak. Dette for å gjøre bilen mer stabil og hindre sleng. Hvis du har rotasjonsbestemt dekkmønster finnes det en pil på hvert dekk som viser rotasjonsretningen. Følg denne anvisningen så havner alle hjulene på rett plass.

Ved bytte av to dekk, bør du om mulig velge samme dekk som de du har på bilens andre hjulaksel, det vil si samme fabrikat, mønster og betegninger. Ulike dekk kan gi bilen uønskede egenskaper.

Husk å etterstramme hjulboltene etter å ha kjørt 100 km etter et hjulskift!

Kjøre inn et nytt dekk

Det tar mellom 500 og 1.000 km å kjøre inn et nytt dekk. Dette for at dekket skal ”sette seg” ordentlig på felgen. Faktum er at et piggdekk holder betydelig lengre om man kjører dem forsiktig de første 500-1.000 km på barmark, uten kraftige akselerasjoner og oppbremsinger.

Livslengden på dine dekk

Ved normal kjøring påvirker kjørestil og hastighet livslengden på dine dekk med ca. 30 %. Årstiden står for 30 %, biltypen 20 % og de resterende 20 % kommer an på veibelegg og dekkets slitestyrke. Ved aggressiv kjøring kan kjørestilen svare for nesten 100 % av slitasjen. Med andre ord er det i hovedsak du som fører som gjennom din kjørestil har mest påvirkning av hvor raskt dekkene slites.

Kontroller lufttrykket med jevne mellomrom

I bilens instruksjonsbok finner du oversikt over anbefalt lufttrykk. Kontroller lufttrykket, når dekkene er kalde. Ved 10 graders temperaturforskjell påvirkes dekktrykket med 0,1 bar. Å kjøre med for lavt dekktrykk øker både ulykkesrisikoen, dekkslitasjen og drivstofforbruket.

 • Et for lavt lufttrykk innebærer dårligere kontroll over kjøretøyet ved unnamanøvrer og fare for overbelastning av dekket.
 • Hvis lufttrykket er 20% (ca. 0,5 bar) for lavt medfører det en reduksjon av dekkets levetid med opptil 30%.
 • Dekktrykket kan synke i forbindelse med en reduksjon i lufttemperaturen. Selv små skader eller en defekt ventil kan føre til at lufttrykket faller.

Andre artikler som kan interessere deg

 • Slik kan du finne ut om du har en felgskade

  Har du kjørt på en fortauskant? Eller har slitte felger? Om du kjører bilen og kjenner vibrasjoner, kan det komme av en felgskade. 

 • Slik bør du oppbevare dekkene dine

  Å ta vare på dekkene dine innebærer mer enn å bare ta av og på dekk. Her får du vite mer om hvordan du kan ta best mulig hånd om dekkene dine slik at de er trygge å kjøre med og varer lengst mulig.

 • Bil på landeveiBil på landevei

  Tips for å kjøre mer drivstoffeffektivt

  Å fylle drivstoff er ikke den mest gøyale delen av å eie en bil.

  Med økonomisk kjøring, noen ganger kalt eco-driving, finnes det enkle måter å kjøre mer drivstoffeffektivt på.