BMW Vision Neue Klasse

BMW Vision Neue Klasse En ny æra gjenoppfinnes

BMW Vision Neue Klasse: En ny æra gjenoppfinnes

Pressemelding 02.09.23 fra BMW Group Norge

På IAA Mobilty 2023 viser BMW frem den tredje visjonsbilen som markerer begynnelsen på et helt nytt kapittel, om ikke en helt ny bok, i det tyske selskapets historie. BMW Vision Neue Klasse er en smakebit på hva som venter når en helt ny serie med elektriske biler lanseres fra 2025 og fremover.

Kjennere av BMW husker Neue Klasse fra 60- og 70-tallet, hvor en rekke nye modeller tok selskapet til nye høyder og etablerte BMW som et premium-merke. I 2025 lanseres Neue Klasse på nytt, som betegnelsen på en helt ny serie med elektriske modeller fra BMW med en helt ny redefinert IT- og software-arkitektur, samt en ny generasjon med høytytende elektriske drivlinjer og batterier.

Veien mot Neue Klasse har tidligere blitt vist med to visjonsbiler: Høsten 2021 viste man frem BMW i Vision Circular; en tolkning av hvordan selskapet i fremtiden kan se for seg at en kompakt, elektrisk BMW konstrueres gjennom bruk av resirkulerte og fornybare materialer. På nyåret 2023 ble BMW i Vision Dee vist frem, som et digitalt aspekt på fremtidsvisjonen. Nå er tiden inne for å gi ytterligere en smakebit på deler av selskapets nye epoke, gjennom en tredje visjonsbil; BMW Vision Neue Klasse.

Premiere på IAA Mobility 2023

Visjonsbilen vil bli avduket for første gang på IAA Mobility 2023 i München om få dager. Den vitner om et nytt og tydelig designspråk, med vidstrakte overflater og bare noen få karakteristiske linjer. En tilnærming som fremhever arketypiske BMW-signaturelementer, som nyregrillen og Hofmeister-knekken på sidevinduet. Kraftige hjulbuer og den bratte skråstilte "hai-nese"-fronten er også karakteristiske BMW-linjer. Samtidig etablerer det nesten monolittiske karosseriet, med markante fordypninger foran og bak, i tillegg til store vindusflater, en fullstendig ny retning innen design.

Neue Klasse-modellene vil representere et stort teknologisk sprang. Det samme gjelder også designen – som ikke kunne vært mer futuristisk. Med BMW Vision Neue Klasse ser det ut som man har hoppet over en hel modellgenerasjon. Eksteriøret viser likevel designelementer som vil definere de forskjellige Neue Klasse-modellene i årene fremover.

Nye linjer og tanker finner man også i utformingen av interiøret, som er helt fritt for skinn og dekorativt krom. Neue Klasse-modellene kan by på mer innvendig plass enn hva man er kjent med fra tidligere, samtidig som en ny generasjon BMW iDrive infotainmentsystem vil gi en helt ny digital brukeropplevelse.

Neste generasjon BMW iDrive med BMW Panoramic Vision

Analoge betjeningskontroller er redusert til et minimum i BMW Vision Neue Klasse. Samspillet mellom menneske og maskin skjer gjennom multifunksjonsknappene på rattet, den sentrale skjermen på dashbordet og BMW Panoramic Vision.

Som med den tidlige introduksjonen av BMW iDrive-kontrolleren i midtkonsollen og BMW Head-Up Display, leder BMW igjen an med ny teknologi i bilbransjen med BMW Panoramic Vision – som får sin premiere i de kommende Neue Klasse-modellene.

BMW Panoramic Vision projiserer informasjon som er relevant for fører og passasjerer med høy lysintensitet og kontrast på et mørklagt område i nedre kant av hele frontrutens bredde. Dette skaper et ekstremt skarpt bilde, samtidig som relevant informasjon for kjøresituasjonen alltid er tilgjengelig på rett sted – til rett tid.

Med øynene på veien og hendene på rattet, betjenes det nye infotainmentsystemet praktisk og presist via rattknappene med aktiv haptisk tilbakemelding. Displayet på dashbordet har høy oppløsning, levende farger og sterk kontrast, uavhengig av de spesifikke lysforholdene – for enkle og intuitive berøringsfunksjoner.

I neste generasjon av BMW iDrive kan dessuten både sjåføren og passasjeren foran samhandle med informasjon som vises på BMW Panoramic Vision. For eksempel kan man enkelt flytte innhold som vises på displayet på dashbordet til BMW Panoramic Vision med en enkel håndbevegelse.

En stor investering – med minimale fotavtrykk og maksimale resultater

Neue Klasse er begynnelsen på den største investeringen i BMW Group sin historie og representerer også en ny kurs. Økt bruk av sekundære materialer, ressurseffektiv produksjon og et eget demonteringskonsept vil også bidra til å optimalisere resirkuleringen av Neue Klasse-modellene og redusere fotavtrykket gjennom bilens livssyklus.

Vel så sentralt, er en helt ny elektrisk drivlinje med nevnte sjette generasjons BMW eDrive-teknologi med en helt ny batteri-arkitektur, hvor man fundamentalt har foredlet celleformatet og cellekjemien.

De nye cellene er runde og kommer i to forskjellige høyder, begge med en standard diameter. (Cellene som nå brukes, i femte generasjon, er prismatiske). De nye cellene er spesielt tilpasset en ny arkitektur og vil spille en nøkkelrolle i chassis-strukturen til Neue Klasse. Avhengig av modell kan batterisystemet integreres fleksibelt i bilens konstruksjon, såkalt “pack to open body”.

Med den nye cellearkitekturen vil BMW øke energitettheten i lithium-ion batteriene med mer enn 20 prosent, forbedre ladehastigheten med opptil 30 prosent og øke rekkevidden til bilene med opptil 30 prosent. Samtidig reduseres CO2-utslippene fra battericelleproduksjonen med opptil 60 prosent.

Global produksjon for en ny generasjon med kjøreglede

De første Neue Klasse-modellene vil bli produsert ved den nye fabrikken i Debrecen i Ungarn, som kun skal produsere Neue Klasse – i en fabrikk drevet helt uten fossilt brennstoff. Fra 2026 vil man også produsere Neue Klasse-modeller på fabrikken i München i Tyskland. Fra 2027 vil produksjonen av de nye særegne modellene også starte på fabrikken i San Luis Potosi i Mexico.

BMW har allerede sagt at de første modellene som lanseres i Neue Klasse vil være en sedan i 3-serie segmentet og en sportslig SUV. Minst seks modeller vil lanseres i løpet av de første 24 månedene etter at den første modellen ruller ut på veien i 2025.

Innen 2030 forventes det at Neue Klasse vil utgjøre mer enn halvparten av salgsvolumet til BMW. Et tydelig mål er at både rekkevidde og produksjonskostnader skal matche selskapets velrennomerte og tradisjonelle modeller forbrenningsmotorer.

Visjonsbilen BMW Vision Neue Klasse signaliserer starten på en ny æra av individuell mobilitet som er rik på digitale opplevelser, begrenser fotavtrykkene og garanter typisk BMW kjøreglede i generasjoner fremover.

Siste nytt fra BMW