Kvinne lader bil, illustrasjonsfoto

Elbillading – alt du må vite

En av fordelene med elbil er at du kan lade på flere steder enn den tradisjonelle bensinstasjonen. Du kan velge å lade hjemme eller borte. Offentlige ladestasjoner finnes overalt og blir stadig flere. Det mest praktiske for deg er å lade et sted der du har mulighet til å parkere en stund.

  • Hurtiglading, illustrasjonsfotoHurtiglading, illustrasjonsfoto

    Hurtiglading

    Ladenettverket i Norge er godt utbygd, og nesten uansett hvor du skal, kan du legge inn ladestopp underveis. De fleste elbiler lader batteriet raskest opp til 80 %, og det vil derfor ofte være mer effektivt å legge inn et ekstra ladestopp, i stedet for å vente på at batteriet skal lades helt opp til 100 %.

    På et typisk ladestopp på 20 minutter kan du forvente å få mellom 150-300 km ekstra rekkevidde, men her er det store variasjoner. Faktorer som bilmodell, batteritemperatur, laderens kapasitet og batteriets ladestatus vil alle påvirke den faktiske rekkevidden.

Vanlige spørsmål og svar om lading

Hva koster det å lade en elbil hjemme?

Kostnaden avhenger blant annet av bilens størrelse, batterikapasitet, strømpris og ladingstidspunkt.

Hva koster det å lade en elbil?

Hvis vi tar utgangspunkt i relativt gjennomsnittlige tall, koster en kilowattime (kWh) omtrent 2 kr. En elbil bruker i gjennomsnitt omtrent 2 kWh/mil. Beregningen for kostnaden blir 2 x 2 kr = 4 kr/mil.

Hva koster det på offentlig ladestasjon?

Det er dyrere å lade på en offentlig ladestasjon enn hjemme. Kostnaden avhenger av ladestasjonens pris, batterikapasitet og valg av effekt. Det kan også være nødvendig med et medlemskap for å lade.

Hva koster hurtiglading?

Det finnes mange tilbydere av hurtigladere og prisen varierer utifra ladekapasitet og strømpris. Det er vesentlig dyrere enn hjemmelading og per juni 2023 kan du beregne 6-8 kroner per kWt. Bruker bilen din 2 kW / mil betyr det en pris på ca. 210 kroner for 150 km rekkevidde.