Vedlikeholdsarbeid Vi oppdaterer nå bilia.no for å forbedre nettstedet. Noen mulige driftsforstyrrelser kan derfor forekomme. I mellomtiden henviser vi til kundesenter@bilia.no. Takk for din tålmodighet. 

Sommerhjul

Trenger elbiler spesielle dekk?

Publisert 21. juni 2023

Kjører du en ladbar bil og trenger nye dekk, men er usikker på hvilke som passer? For at kjøringen din skal være så trygg og effektiv som mulig, er det noen egenskaper som er ekstra viktige å være oppmerksom på.

Tyngre biler krever sterkere dekk

Ladbare biler er ofte tyngre enn bensindrevne biler, siden de er utstyrt med tunge batterier. Feil type dekk kan føre til en farlig lang bremselengde.

- Derfor er det viktig å velge dekk som er optimalisert for best mulig veigrep, sier Henrik Lönn, produktsjef for Dekk & Hjul hos Bilia.

I tillegg til å veie mer, har elbiler ofte høyere dreiemoment og akselerasjonsevne enn bensindrevne biler. Alt dette krever robuste og ekstra slitesterke dekk.

Sørg for å velge høytytende dekk som virkelig kan håndtere egenskapene til elbiler, samtidig som de har lang levetid, sier Henrik Lönn.

Dekk som ruller langt og stille

Samtidig som dekkene må ha god bremseevne, må de også ha lav rullemotstand.

Jo lavere rullemotstand dekkene har, desto lengre rekkevidde får bilen - et viktig hensynspunkt for mange elbilførere.

En annen ettertraktet egenskap for dekk til elbiler er lavt støynivå. Siden elbiler er stillere enn bensindrevne biler, kan støyen fra dekkene lett bli forstyrrende inne i kupeen.

- Et tips er å velge dekk med støyreduserende egenskaper, slik blir kjøringen mye mer behagelig, sier Henrik. Slike dekk har ofte betegnelser som "silent," "acoustic," "noise cancelling" eller lignende, avhengig av dekkmerket.

Dekk på vinterveiforhold

Merkingene å se etter

Så hvordan vet man hvilke dekk som passer best? Hvilke merkinger bør man se etter? Siden elbiler ofte veier mye, kan de trenge dekk med høy belastningsindeks. Da kan det være hensiktsmessig å velge dekk merket som XL - "extra load" - som er tilpasset tyngre biler. Andre merkinger å være oppmerksom på er EV - "electric vehicle" - fra produsenter som Michelin, Continental og Nokian, eller Elect fra Pirelli.

Dekk merket som EV eller Elect er spesielt utviklet for ladbare biler når det gjelder egenskaper som veigrep, holdbarhet, rullemotstand med mer, sier Henrik.

Hvis du vil være sikker på å få de beste dekkene for akkurat din bil, bør du velge dekk som er utviklet i samarbeid mellom bilprodusenten og dekkprodusenten.

Har du flere spørsmål?

Andre artikler som kan interessere deg

 • Ladeboks Ladeboks

  Hvilken ladeboks skal du velge?

  Å velge riktig ladeboks kan være en utfordring. Det er mange begreper å holde styr på.

  Vi forsøker å avklare spørsmål og guide deg til en ladeboks som passer for deg.

 • Kvinna på parkeringKvinna på parkering

  Tips for lange reiser med elbil

  Planlegg langturen med elbil for å få en så behagelig reise som mulig.

  Her er noen tips om hvordan du kan forberede deg.

 • VinterdekkVinterdekk

  Pigg- eller piggfrie dekk

  Lurer du på om det er pigg- eller piggfrie vinterdekk du skal velge?

  Både kjørevanene dine og kjøreforholdene spiller en rolle. Dette bør du tenke på.