Vinterdekk på snødekt vei

Piggdekk eller friksjonsdekk?

Publisert 26. juni 2023

Skal du velge mellom å velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk? Når det gjelder valg av vinterdekk, er det mange alternativer, og for å få mest mulig ut av dekkene dine, er det viktig å ta beslutningen basert på de kjøreforholdene du står overfor. La oss forklare hva du bør tenke på.

Forskjellen mellom vinterdekkene

Det som hovedsakelig skiller piggfrie vinterdekk og piggdekk er designet. Piggdekk har små pigger innebygd i dekkets slitebane, noe som gir ekstra grep på isete veier. Piggene gir bedre ytelse på is, men kan være mindre effektive på tørre og våte veier.

Piggfrie vinterdekk har derimot en spesiell gummi- og mønsterdesign som optimaliserer grepet på snø og is. Disse dekkene fungerer bra på snødekte og tørre veier, men kan være mindre effektive på isete overflater sammenlignet med piggdekk.

Når skal jeg velge piggfrie vinterdekk vs. piggdekk?

Valget mellom piggdekk og piggfrie vinterdekk avhenger av personlige preferanser, hvor i landet du bor, kjørestilen din, og de kjøreforholdene du vanligvis møter. Hvis du kjører mye på tørr vei og sjelden møter isete veier, kan piggfrie vinterdekk være et godt alternativ, spesielt i sørlige deler av Norge der tørr vei med innslag av slaps er vanligst om vinteren. Andre fordeler med piggfrie vinterdekk er at de er stille, ruller lettere, og kan monteres relativt tidlig om høsten.

Hvis du ofte kjører på is og trenger ekstra grep og sikkerhet, spesielt i nordligere deler av Norge, kan piggdekk være det beste valget. For mindre erfarne sjåfører kan det også være lurt å vurdere piggdekk, da de gir en tryggere kjøreopplevelse når veiforholdene varierer. Dessuten anbefaler vi å velge piggdekk for eldre biler som mangler antiskrenssystem. 

"Du bør ikke bruke vinterdekk hele året. Det er ikke trygt om sommeren, fordi dekkets egenskaper, blant annet bremseavstanden, øker, noe som er livsfarlig. I tillegg fører det til økt dekkslitasje og høyere drivstoffkostnader"

Henrik Lönn, produktsjef for dekk & hjul hos Bilia.

Kjettinger

Snøkjettinger som ekstra sikkerhet

For å øke sikkerheten, kan du supplere vinterdekkene med snøkjettinger, når du skal kjøre på utfordrende vinterveier. Det kan altså være en ekstra trygghet å ha snøkjettinger liggende i bilen, om det skulle bli behov for dem.

Kjør inn de nye dekkene dine

Når du har valgt dekkene dine, bør du tenke på å kjøre dem inn i de første 50-100 milene, dette for å sikre at dekket sitter ordentlig på felgen. Det er best å unngå høye hastigheter og kraftig bremsing i denne innledende kjøreperioden. Selv piggdekk bør kjøres inn uten at du gjør harde akselerasjoner, hard bremsing eller kraftig svinging. På denne måten vil piggene i dekkene feste seg ordentlig, og dekkene vil også ha lengre levetid.

Vilke lover og regler bør jeg være oppmerksom på?

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag er det krav om å ha minimum 3 mm mønsterdybde i følge Statens vegvesen. Denne perioden regnes som vinterføre hvor det kan være snø, is, snøslaps eller frost på noen deler av veibanen. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april. 

 

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april. 

 

Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter. Du kan ikke bruke sommerdekk om det er vinterføre.

 

Piggfrie vinterdekk er tillatt å bruke hele året, men det anbefales ikke på grunn av egenskapene ikke er optimale for sommerføre.

Har du flere spørsmål?

Andre artikler som kan interessere deg

 

 • Trenger elbiler spesielle dekk?

  Elbiler veier mer og har andre kjøreegenskaper enn fossildrevne biler.

  Vår dekkekspert har råd til deg som skal velge dekk til elbil.

 • Bil på landeveiBil på landevei

  Tips for å kjøre mer drivstoffeffektivt

  Å fylle drivstoff er ikke den mest gøyale delen av å eie en bil.

  Med økonomisk kjøring, noen ganger kalt eco-driving, finnes det enkle måter å kjøre mer drivstoffeffektivt på.

 • Ladeboks Ladeboks

  Hvilken ladeboks skal du velge?

  Å velge riktig ladeboks kan være en utfordring. Det er mange begreper å holde styr på.

  Vi forsøker å avklare spørsmål og guide deg til en ladeboks som passer for deg.