Kvinne på parkeringsplassen

Tips til lange reiser med elbil

Publisert 3. juli 2023

Skal du på langtur med elbil og er bekymret for rekkevidden og tilgjengelige lademuligheter langs veien? Med riktig forberedelse og planlegging kan du slappe av og nyte din utslippsfrie roadtrip.

Selv om antallet elbiler på veiene øker jevnt, har ikke utbyggingen av ladeinfrastrukturen fulgt samme takt. Det er fremdeles en viss mangel på lademuligheter, så det er ikke overraskende at mange bekymrer seg før lengre reiser med elbil. Derfor er det lurt å planlegge turen på forhånd.

Lad og forhåndsvarme bilen

Lad batteriet til 100% før du starter, helst hjemme hvis du har muligheten. Sørg også for å forvarme bilen mens den lades. På den måten starter du reisen med en behagelig temperatur - kjølig om sommeren eller varm om vinteren - og unngår å bruke batterikapasitet til oppvarming i begynnelsen av turen.

En kald bil krever batterikapasitet for oppvarming, akkurat som en varm bil krever batterikapasitet for nedkjøling.


Ikke glem ladekabelen

Forvent ikke at det er en kabel tilgjengelig på alle offentlige ladepunkter. Mange destinasjonsladere mangler kabel, så sørg for å ha din egen med deg. Det kan også være en god idé å skaffe en bærbar lader som en nødløsning.

Hurtiglading eller destinasjonslading?

 • Hurtiglading ved en ladestasjon kan levere minst 50 kW. Her lader du batteriet til 80 prosent på omtrent 30 minutter. Ofte er det unødvendig å lade mer enn det. Etter dette reduseres ladehastigheten, og det tar dobbelt så lang tid å lade til 100 prosent. Dette kan slite mer på batteriet, være dyrere og skape irritasjon for andre som venter på å lade. På noen ladestasjoner kan du også bli belastet med overbelastningsavgift hvis du blir for lenge. Det er bedre å planlegge flere korte ladestopp på reisen din.

 • Flere og flere kjøpesentre, hoteller og større parkeringsplasser har destinasjonslading. Benytt anledningen til å planlegge pauser for strekking av bena, matinnkjøp og overnattinger der du også kan lade bilen. Destinasjonslading, med en effekt mellom 3 og 22 kW, tar lengre tid enn hurtiglading ved ladestasjonen. Men det er rimeligere og skaper kortere køer. Det belaster også batteriet mindre enn hurtiglading.

Kjør forsiktig for lengre rekkevidde

Høyere hastigheter tømmer batteriet raskere, så velg veier med lavere gjennomsnittshastighet, maksimalt 80 km/t. Prøv også å unngå rykkete kjøring med mange stopp. På denne måten sparer du strøm, penger og får en mer behagelig reise. Og når du parkerer bilen på en varm sommerdag, velg gjerne en skyggefull plass. Ved å parkere innendørs eller i skyggen unngår du overoppheting av batteriet, og du slipper å kaste bort batterikraft på å kjøle ned kupéen.

 

Førere som kjører med mye akselerasjon og høy hastighet vil tømme bilens batteri raskere. Rolig kjøring gir lengre rekkevidde.

 Kart over ladestasjoner Kart over ladestasjoner

Planlegg reiseruten din basert på ladestasjoner

Sørg for å planlegge reiseruten din i god tid med tanke på hvor det finnes lademuligheter. Med apper som Chargemap, ChargeFinder, A Better Route Planner og Plugshare får du forslag til reiseruter som inkluderer steder med hurtiglading eller destinasjonsladere.

Du kan også bruke Google Maps for å få en oversikt over ladepunkter langs veien. Sjekk at de er kompatible med bilen din, og husk at forskjellige ladestasjoner kan ha ulike betalingsmetoder. Forbered deg gjerne ved å laste ned eventuelle apper som kreves for de ulike operatørene og registrere deg som kunde på forhånd.

Leter du etter en ladekabel?

Andre artikler som kan interessere deg

 • Ladda elbil hemmaLadda elbil hemma

  Tips for å øke rekkevidden

  Det er små ting du kan gjøre selv for å maksimere elbilens rekkevidde.

  Vi gir deg åtte tips å huske på når du kjører ladbart.

 • Ladeboks Ladeboks

  Hvilken ladeboks skal du velge?

  Å velge riktig ladeboks kan være en utfordring. Det er mange begreper å holde styr på.

  Vi forsøker å avklare spørsmål og guide deg til en ladeboks som passer for deg.

 • Trenger elbiler spesielle dekk?

  Elbiler veier mer og har andre kjøreegenskaper enn fossildrevne biler.

  Vår dekkekspert har råd til deg som skal velge dekk til elbil.