Bil på snødekt vei

Fiks bilen for høst og vinter

Publisert 23. august 2023

Høstens mørkere og våtere vær kan være en god påminnelse om at det er på tide å gi bilen litt omsorg, slik at den er klar for vinterens is, snø og salte veier.

Polér bilen og gi den en god voksbehandling

Dette vil hjelpe bilen din med å takle vinterens slaps, is og veisalt bedre, samtidig som det blir enklere å holde den ren.

Kontroller vindusviskerne

I løpet av sommeren har kanskje ikke vindusviskerne blitt brukt mye. Sjekk viskerbladene for å se om gummien er smidig og festet ordentlig. Hvis de er tørre eller etterlater seg striper når du tørker ruta, er det på tide å bytte dem ut.

Fyll også på vindusspylervæske og utstyr gjerne bilen med en reservekanne. God sikt er ekstra viktig når det er mørkt, og om vinteren går det med mye vindusspylervæske.

Sjekk mønsterdybde og lufttrykk i dekkene

Med høstblader og regn på veiene kan det bli glatt, og dekkene som så fine ut om våren, kan ha blitt slitte i løpet av sommeren. Sjekk at mønsterdybden er tilstrekkelig; vi anbefaler minst 3 mm på sommerdekk, og at lufttrykket i dekkene er korrekt.

Bytt til vinterdekk i tide

Når temperaturen synker til +5 grader, begynner sommerdekkene dine å miste grep selv på tørr veibane. Derfor bør du bytte dekk i god tid. Piggdekk kan brukes fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april. Hvis du skifter dekk selv, husk å kontrollere dekktrykk og mønsterdybde. Vi anbefaler minst 5 mm mønsterdybde for vinterdekk.
 
Hvis du bytter dekk hos oss, kontrollerer vi dekktrykket ved montering. Med dekkene på Bilia dekkhotell følger vi med på dekkens alder og tilstand for deg, slik at du alltid kan føle deg trygg. Les mer om vårt dekkhotell.
 

Når temperaturen synker til +5 grader, begynner sommerdekkene dine å miste grep selv på tørr veibane.

Batteriet 

Hvis det er mye korrosjon rundt batteripolene, påvirkes batteriets ytelse negativt. Koble fra batteriet og rengjør deretter polene med en børste og en blanding av vann og natron (natriumbikarbonat). Smør deretter litt fett eller vaselin på dem, dette gir bedre kontakt for batteriet.

I kaldere vær kan du oppleve startproblemer hvis du kjører lite og korte avstander, spesielt hvis du kjører en eldre dieselbil. Dette skyldes at bilen ikke har tid til å lade opp batteriet på korte turer. En god idé kan være å investere i en vedlikeholdslader som lader batteriet mellom turene, slik at batteriet er klart når du trenger å dra et sted.

DEFA SmartCharge

En testet og prisvinnende bærbar lader designet for å gjøre lading trygt og enkelt for alle. Ideell for alle typer 12V bly/syre-batterier. Tilpasser ladingen automatisk etter batteriets ladestatus, størrelse og temperatur.

Tilgjengelig i 4Amp og 8Amp.

 • Veil. pris1 075,-4Amp
 • Veil. pris1 859,-8Amp
Bil i mørket


Test alle lysene

Kontroller lysene som bremselys, blinklys og fjernlys. Hvis du ikke kan få hjelp fra noen, kan du når det er mørkt, rygge bilen mot en vegg og bruke bakspeilet for å sjekke lysene.

Smør dørlistene

Med en egnet silikonstift kan du smøre bilens dørlistene og redusere risikoen for at dørene fryser fast.

Oljenivå

Særlig på eldre biler er det bra å kontrollere oljenivået, dette gjør du mens motoren er varm. Slå av bilen og vent et minutt, dra deretter opp oljepinnen, tørk den av og sett den inn igjen. Normalt er det omtrent en liter forskjell mellom høy og lav nivå på pinnen.

Rengjør innsiden

Bilens interiør er også viktig for å opprettholde bilens tilstand og verdi. Ta ut sommerens tilbehør og legg inn ting som isskrape, snøkost og teppe. Støvsug bilen, vask gulvmattene og tørk av interiøret og innsiden av frontruten. Hvis du ønsker hjelp til å få bilen virkelig fin, kan du levere den til en bilpleie hos oss, da vasker vi den både utvendig og innvendig. 

Andre artikler som kan interessere deg

 

 • TakboksTakboks

  Velg riktig takboks

  For å finne riktig takboks for deg og dine behov, må du ta beslutninger når det gjelder størrelse, materiale og vekt.

  Her får du noen tips og råd på veien.

 • VinterdekkVinterdekk

  Pigg- eller piggfrie dekk

  Lurer du på om det er pigg- eller piggfrie vinterdekk du skal velge?

  Både kjørevanene dine og kjøreforholdene spiller en rolle. Dette bør du tenke på.

 • Ladda elbil hemmaLadda elbil hemma

  Tips for å øke rekkevidden

  Det er små ting du kan gjøre selv for å maksimere elbilens rekkevidde.

  Vi gir deg åtte tips å huske på når du kjører ladbart.