Brun BMW i3 på landevei. Foto

ELBIL ELLER LADBAR BIL - HVA PASSER FOR DEG?

Tenker du å kjøpe en ladbar bil, men er usikker på om det skal være en ren elbil eller en Plug-In Hybrid? Vi hjelper deg å forstå både likheter og forskjeller og finne ut hva som passer best for ditt behov. Les tipsene fra BMW.

Motorene
Først og fremst drives en elbil av 100% elektrisitet og trenger ikke noe annet drivstoff. En ladbar hybrid (Plug-In Hybrid) har både en forbrenningsmotor og en elektrisk motor som kan fungere sammen eller hver for seg.

Rekkevidde
Batteriet i en elbil er kraftigere og har lengre rekkevidde enn et batteri i en ladbar hybrid, for eksempel kan vår elbil BMW i3 kjøre opp til 310 km* på en lading, mens den ladbare hybriden BMW 330e Sedan har en rekkevidde på opptil 58 km*. Men der elbilen må lades for å fortsette, tar forbrenningsmotoren i en ladbar hybrid over og du kan fortsette så lenge du har bensin i tanken.

Kjøreegenskaper
Når vi snakker om kjøreegenskaper, er likhetene flere enn forskjellene, for eksempel:

Når den ladbare hybriden drives av strøm, får du et jevnt dreiemoment som i likhet med elbilen akselererer både raskt og smidig, ganske enkelt fordi alle hestekrefter utnyttes fra starten, i motsetning til en bil med forbrenningsmotor.

Begge er også stillegående (når du kjører på strøm i ladbar hybrid) som bidrar til en hyggelig kjøreopplevelse i kupéen og til et generelt roligere utemiljø.

Miljø
Elbilen drives kun av en elektrisk motor og avgir derfor ikke noe karbondioksid, sammenlignet med når den ladbare hybriden bruker sin forbrenningsmotor til fremdrift. Men i en ladbar hybrid er batteriet konstant i bakgrunnen og reduserer karbondioksidutslipp sammenlignet med en bil med forbrenningsmotor.

Service
Siden elbilen ikke har en forbrenningsmotor, er antall bevegelige deler i bilen betydelig mindre sammenlignet med en ladbar hybrid. Derfor er servicekostnadene ofte betydelig lavere for en elbil sammenlignet med en ladbar hybrid.

Lading
Du lader en elbil og ladbar hybrid på samme måte, enten gjennom en vanlig stikkontakt eller en ladestasjon. Fordelen med elbilen er at den raskt kan lades på hurtigladestasjoner, siden batteriet kan motta større kraft, et batteri i en ladbar hybrid har ikke det alternativet. 

Ulempen er det begrensede tilbudet av hurtigladestasjoner i Norge, men utviklingen går raskt og pådrives av alle bilprodusenter.