viktig å vite om dekk

Vinterdekk om sommeren

Publisert 12. januar 2024

Undersøkelser viser at mange dropper å legge om til sommerdekk når våren kommer, men heller kjører hele sommeren med piggfrie vinterdekk. 

Bytt til sommerdekk - det er en billig livsforsikring

Vinterdekk har en annen type gummi enn sommerdekk. De er laget for å være myke på vinteren når det er kaldt, og klarer ikke levere gode kjøreegenskaper når det er varmt ute. Jo varmere det er, jo verre blir kjøreegenskapene.

Per-Arne Lundhagen, som er leder på Bilias dekksenter på Gjøvik forteller at bremselengden blir dramatisk mye lenger:

«Kjører du med piggfrie vinterdekk i 20 varmegrader får du 14,5 meter lenger bremselengde når du kjører i 50 kilometer i timen. På våt asfalt er det enda verre, og i tillegg har du økt risiko for vannplaning».

Lundhagen er ikke i tvil: «Legg om til sommerdekk – det er en billig livsforsikring».

Helårsdekk

Enkelte forhandlere selger såkalte helårsdekk. Dette er dekk som er beregnet for det europeiske markedet. I Norge har vi et mer variert klima med kalde vinterdager og varme sommerdager. I tillegg kjører vi på alt fra våt is til tung snø i alt fra bygater til svingete landeveier og fjelloverganger. 

Et helårsdekk blir et kompromiss hvor man ikke får de beste egenskapene til hverken sommer- eller vinterdekk, og derfor vil ikke Bilia anbefale disse.

Dekk fra Bilia

Vi hjelper deg med å finne riktig dekk till din bil.

Finn en butikk nær deg

Andre artikler som kan interessere deg

 • Slik bør du oppbevare dekkene dine

  Å ta vare på dekkene dine innebærer mer enn å bare ta av og på dekk. Her får du vite mer om hvordan du kan ta best mulig hånd om dekkene dine slik at de er trygge å kjøre med og varer lengst mulig.

 • Dekk på våt veiDekk på våt vei

  Viktig å vite om dekk

  Dekkene på bilen din bør sjekkes én gang i måneden, i tillegg til før og etter lengre turer. Vi går gjennom hva som gjelder angående mønsterdybde, piggdekk og merking.

 • VinterdekkVinterdekk

  Pigg- eller piggfrie dekk

  Lurer du på om det er pigg- eller piggfrie vinterdekk du skal velge?

  Både kjørevanene dine og kjøreforholdene spiller en rolle. Dette bør du tenke på.