Vei i solskinn, illustrasjonsfotot

Elbilfordeler til lands og til vanns

En av elbilens mange fordeler er muligheten til å kjøre i kollektivfelt. Elbiler betaler også mindre enn bensin- og dieselbiler på mange offentlige parkeringsplasser, avhengig av hva som er bestemt av kommunen.

Elbiler betaler også mindre i bompenger, men visste du at elbiler får rabatt på ferger? Her kan du lese mer om fordelene med elbil.

Parkering, bompenger og kollektivfelt hva gjelder nå?

Reglene endrer seg stadig, men her er noe av det som gjelder per 16. juni 2023.

 

 

 • Bompenger med elbil

  Stortinget har bestemt at elbiler maksimalt skal betale 70 prosent av det bensinbiler betaler i bompenger i eksisterende bommer. Hva som gjelder for den enkelte bompasseringen er det kommunene som bestemmer sammen med fylkeskommunene. Det er derfor store lokale variasjoner, men mange steder er forskjellen betydelig. Spesielt i byer med rushtidsavgift som Oslo, Bergen og Trondheim. Husk at du uansett må ha gyldig autopass-avtale.

 • Parkering med elbil

  Det er kommunene som bestemmer om det er miljørabatt for parkering av elbil. Her er det store variasjoner, men mange kommuner har miljørabatt som et tiltak for å øke elbilandalen. Husk at private parkeringsselskaper selv setter sine priser.

 • Parkering med ladestasjon

  Det blir bygget stadig flere parkeringsplasser med kommunale ladestasjoner. Disse parkeringsplassene er forbeholdt elbiler og tilbyr ofte lading til en behagelig pris. Her er det også kommunene som regulerer priser og tidsrammer, og du kan ofte få tilgang til ladestasjonene med app på telefonen. 

 • Elbil på ferge

  Visste du at du kan spare flere hundrelapper hvis du registrerer autoPASSet ditt for ferge? Særlig du som kjører elbil kan få en behagelig rabatt på fergebilletter. Perfekt når Norges-ferien står for tur.

 • Når kan elbil kjøre i kollektivfelt?

  Med elbil kan du generelt kjøre i alle kollektiv, med mindre et underskilt presiserer noe annet. Hvis det henger et underskilt under kollektivfeltskiltet, kan det ofte være et tegn på at det er betingelser for å kunne bruke feltet, også for elbiler. Og elbilen er fremdeles ikke å regne som buss eller taxi. Hvis det dukker opp påbudsskilt, må du følge påbudet. Selv om det står «Gjelder ikke buss og taxi», gjelder påbudet fremdeles for deg som kjører elbil.  

Møte med selger, illustrasjonsfotoMøte med selger, illustrasjonsfoto

Kun moms på kjøpsbeløpet over 500 000,-

Selv om momsfritaket ble fjernet er det fortsatt ekstra gunstige betingelser ved kjøp av elbil. Du betaler kun moms for beløpet over 500 000,-. Satsen er 25 %, som vil si at du for en elbil som koster 600 000,- kun betaler 25 000,- i moms mot 125 000,- for tilsvarende bensin- eller dieselbil.