Par i bil. Foto.

Privatleasing

Privatleie, eller leasing som det også kalles, har blitt mer vanlig i Norge de siste årene. Hvis du er opptatt av driftssikkerhet og trygghet, og ønsker et forutsigbart bilhold er privatleie et godt alternativ.

Hva er privatleie?

Privatleie av bil er en form for langtidsleie, men går over et forhåndsbestemt tidsrom. Vanligvis 36 eller 48 måneder. Det er selskapet du leier hos som har eiendomsretten til bilen, mens du som leietaker har bruksrett og vedlikeholdsplikt. Ved privatleie er det finansieringsselskapet som er eier av bilen og du fører dermed ikke opp bilen i selvangivelsen. Privatleie gir deg altså bruksrett på en helt ny bil til en gunstig pris.

Privatleie er også et godt alternativ for deg som mottar fast kjøregodtgjørelse fra arbeidsgiver. Du kan benytte denne godtgjørelsen til å velge en passende bil.

Hvordan fungerer det?

Ved inngåelse av avtalen beregner forhandleren hva som vil være bilens restverdi etter endt leieperiode. Det vil si hva du som leietaker skal betale ned bilen til i løpet av leieforholdet. 

Som leietaker betaler du en fast månedlig leie og disponerer bilen innenfor en avtalt periode og kjørelengde, for eksempel 3 år og 15.000 km i året. Ved inngåelse av avtalen kan det forekomme en startleie som vanligvis er 10-20 % av bilens kjøpesum. Dette fungerer som en form for egenkapital, og er altså et forskudd på leien. Det vil si at denne reduserer månedsleien du skal betale. 

Ved inngåelse av avtalen får du tilbudet om service- og vedlikeholdsavtale, forsikring, erstatningsbil, dekkhotell mm. Under leieperioden er du pliktig til å følge bilens serviceprogram. På slutten av perioden leverer du bilen inn til taksering. Det utføres da takst på eventuelle skader/slitasje utover normalen og eventuelle overkjørte kilometere beregnes.  

Fordeler ved privatleie

  • Du binder ikke opp egenkapital i bil
  • Du har ikke behov for å låne penger
  • Du har ny og sikker bil med full garanti for perioden (vær obs på begrensninger på kjørelengde)
  • Du har forutsigbare månedlige kostnader
  • Du slipper risikoen for verditap
  • Du slipper å selge bilen ved endt leieperiode
  • Ingen skjulte kostnader
  • Etter endt periode kan man ta ut en ny bil på leasing