Volvo-biler advarer om ulykker

Volvo Cars lanserer nå Accident Ahead Alert, en ny sikkerhetsteknologi der Volvo-biler kan varsle andre Volvo-biler, dersom de befinner seg i nærheten av en trafikkulykke. 

Pressemelding 29. februar 2024

Se for deg at du kjører på en svingete landevei, med liten mulighet til å se langt frem. Plutselig får du et varsel fra bilen: Det har vært en ulykke foran deg. Du bremser ned før neste sving, og oppdager en kollidert bil midt i veibanen. Takket være advarselen var du forberedt.

Med Volvo Cars’ nye Accident Ahead Alert brukes sanntidsdata fra en trafikksentral og oppkoblet teknologi til å gi sjåfører de livsviktige ekstra sekundene til å kunne agere før de ankommer et ulykkessted.

Hensikten er å hjelpe sjåfører med å unngå trafikkork eller påfølgende ulykker som kan oppstå etter en kollisjon. Løsningen varsler sjåførene noen hundre meter før ulykkesstedet, og lokasjonsdataene leveres av nasjonale trafikkmyndigheter og kompatible biler, i første omgang andre Volvo-biler.

­– Ved å bruke vår oppkoblede sikkerhetsteknologi kan Accident Ahead Alert hjelpe Volvo-sjåfører med å unngå ubehagelige overraskelser, samtidig som den bidrar til å gjøre veiene tryggere for alle, sier Åsa Haglund, leder for Volvo Cars Safety Centre.

Volvo er den første bilprodusenten med denne teknologien, som nå først lanseres i Danmark før den rulles ut på alle kompatible Volvo-biler i Europa.

– Takket være vårt samarbeid med det danske Vejdirektoratet og andre partnere innen databehandling for dansk trafikksikkerhet, kan vi introdusere denne nye løsningen og fortsette vårt arbeid innen sikkerhetsinnovasjon, fortsetter Haglund.

Accident Ahead Alert er for øyeblikket tilgjengelig i Danmark på alle Volvoer i 90-, 60- og 40-seriene, fra årsmodell 2016 og fremover. Den vil snart bli gjort tilgjengelig på de samme bilmodellene i flere europeiske markeder, inkludert Norge.

Volvo Cars’ bransjeledende oppkoblede sikkerhetsteknologi ble introdusert i 2016 og bruker sanntidsdata fra Volvo Cars egen sky. Teknologien lar Volvo-biler kommunisere med hverandre og varsle sjåfører om glatte veiforhold eller farer i nærheten. På samme måte kan sjåfører nå varsles om ulykker foran dem, uansett tid på døgnet.

Fremover planlegger selskapet å integrere ytterligere trafikkdata som deles av andre partnere i det europeiske økosystemet Data for Road Safety, inkludert nasjonale trafikkstyringssentre i andre land, inkludert Norge, samt biler fra andre merker. 

For å gjøre veiene tryggere for alle, oppfordrer Volvo Cars europeiske veimyndigheter om å dele anonyme trafikkulykkesdata, og oppfordrer andre bilprodusenter til å tilby lignende teknologi. Selskapet har selv forpliktet seg til å dele sine oppkoblede sikkerhetsdata slik at dette kan integreres i sikkerhetsteknologi utviklet av andre aktører.

– Vi er glade for at Volvo Cars, som den første bilprodusenten, har begynt å bruke vår nye sanntids-datastrøm for trafikkhendelser. Et raskt varsel om en ulykke foran gir sjåføren mer tid til å bremse ned og øke avstanden til bilen foran. Dette bidrar til å redusere risikoen for oppfølgingskollisjoner og beskytter menneskene som jobber med å rydde veien, sier Stine Bendsen, avdelingsleder i danske Vejdirektoratet.

Volvo-bileiere kan bidra til trafikksikkerhet gjennom å velge å dele sine data. Dette aktiveres ved å velge alternativet "tilkoblet sikkerhet" i bilens midtdisplay. Bilen vil da kunne varsle sjåføren om en ulykke foran ved å bruke varsellysvarselet i dashbordet, og hvis tilgjengelig, head-up-displayet. Kun essensiell informasjon vil bli delt med andre biler, og dataene anonymiseres for å sikre personvernet.

 

Les hele pressemeldingen fra Volvo Car Norway her

Siste nytt fra Volvo