i-Size


i-Size er et regelverket for isofix-monterte bilbarnestoler, internbelter eller magepute som ble innført i 2013. Regelverket bedrer sikkerheten til barn i bil, og gir et nytt godkjennings- og merkesystem. Følgende er hovedelementene i regelverket:

Bakovervendt til 15 måneder 
i-Size-reglementet krever at bilbarnestol-produsentene tilbyr stoler som gjør det mulig å sikre barnet bakovervendt til det er 15 måneder. Produsentene må tilby større bilbarnestoler i tillegg til gruppe 0+-stoler, eller erstatte dagens gruppe 0+-bilstoler med stoler som gir plass til bakovervendt sikring i lengre tid.

Krav til isofix-fester
Det er sterkt fokus på bruk av isofix-fester i bilen, og på å redusere feilmontering og feilbruk av bilbarnestoler. Reglementet stiller også krav til bilprodusenter. Bilbarnestoler med både isofix- og beltemontering blir ikke tillatt i i-Size fase 1.

i-Size merking av biler
Bilprodusentene vil merke i-Size-monteringsstedene i bilsetene med i-Size-logoen. i-Size-plassene vil være utstyrt med isofix-ankre, og alle i-Size-godkjente bilbarnestoler kan brukes i alle bilseter med i-Size-merking. Gulvet foran en i-Size bilbarnestol vil alltid være sterkt nok til å tåle kreftene fra et støttebein, selv der det er et oppbevaringsrom under.

For at isofix skal være et alternativ, må både bil og barnesete være utrustet med isofix-fester (også kalt ankere).

Krav til høyde
I i-Size har hvert trinn på høyde-skalaen sammenheng med minimumskrav til skulderhøyde, skulderbredde og hoftebredde, så nesten alle barn med den gitte ståhøyden får plass i setet. I tillegg til stående høyde, nevnes maksimal vekt for barnet som kan sitte i setet.

Krav til sidekollisjonsbeskyttelse
I i-Size-reglementet er det en rekke kriterier for sidebeskyttelse, noe som betyr at alle i-Size-bilstoler er sidekollisjonstestet og gir sidebeskyttelse.

Redusere feilmontering
I i-Size fase 1 er det definert en rekke krav som skal redusere feilmontering og feilbruk av bilstoler. Montering med isofix og trepunktssele for samme produkt blir ikke mulig. Isofix har vist seg å gi minimal fare for feilmontering.

Barn 0-15 måneder
En baby skal sitte fastspent i en bakovervendt stol, og helst helt frem til de er 15 måneder. Det er viktig at stolen passer for størrelsen av barnet. Babyen skal hvile godt og ha komfortabel beskyttelse for hele hodet. Bytt stol senere når barnets hode kommer til kanten.

Barn ca. 15 måneder til 4 år
Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst opp til fire års alder. Da har de bedre beskyttelse, fordi et bakovervendt sete beskytter barnets sarte hode og nakke.

At barnet ikke får rettet ut bena helt har ingen betydning for sikkerheten. 

Vokser barnet ut av setet, bytt til en større bakovervendt modell. Barnet må bruke beltet som hører til bilsetet. Dra beltet opp over hoftene/lårene, ikke over magen.

Barn ca. 4 år til 10-12 år
Så lenge skjelettet ikke er ferdig utviklet, trenger barna å heves for at sikkerhetsbeltet skal beskytte kroppen riktig.

Pass på at beltet er riktig justert. Det må være stramt og så tett inntil kroppen som mulig. Trekk beltet over hoftene/lår, ikke over magen.

Ikke la barnet ha bilbeltet under armen. Hvis beltet havner på halsen, gjør ikke det noe. Det kan føles ubehagelig, men det er ikke farlig. Det er farlig hvis beltet er for langt ut på skulderen. I en kollisjon kan beltet gli ned og barnet blir ikke fanget opp på beste måte.