Nytt passasjersensor-system

I EX90, Volvo Cars’ nye elektriske SUV, introduserer selskapet et helt nytt passasjersensor-system som skal forhindre at noen glemmes igjen i bilen.

Pressemelding 27.10.2022

Med jevne mellomrom dukker det opp historier om folk som glemmer igjen hunder eller sovende barn i en varm eller kald bil. Dette kan være livsfarlig, og ifølge Mattilsynet* kan det på en varm sommerdag bli over 80 grader inne i en bil som er parkert i solen.

I sommer advarte Politiet i Norge folk mot å etterlate hund i bil, og Oslo politidistrikt meldte om 22 hendelser med innelåste hunder hittil i år**. I USA er det et kjent problem med gjenglemte barn i biler. I gjennomsnitt omkommer 38 barn under 15 år hvert år av heteslag etter å ha blitt etterlatt i et kjøretøy***.

Dekker hele kupeen
9. november viser Volvo frem sin nye helelektriske SUV, Volvo EX90. Den nye bilen kommer med et helt nytt passasjersensor-system som skal få bukt med problemet. Takket være et sett radarer plassert i takkonsollen og den takmonterte leselampen i kupéen, samt helt bakerst i bagasjerommet, kan selv den minste bevegelse på under én millimeter, oppdages.

På den måten vil et sovende barn eller en hunds bevegelser fanges opp øyeblikkelig. Dette er det første systemet av sitt slag som favner hele kupéen, fra forsetene og helt bak i bagasjerommet. Systemet lanseres som standard tilbehør, og vil også inkluderes i senere nylanseringer fra Volvo.

– Barn blir gjenglemt i biler, og en slik funksjon har lenge stått på listen av viktige saker vi ønsker å adressere. Vi vil forsøke å forhindre at slike tragiske dødsfall skjer, sier Lotta Jakobsson, senior teknisk spesialist på skadeforebygging i Volvo Cars.

Varsler sjåføren
For å varsle sjåføren på det beste tidspunktet, og unngå gjentatte varslinger, er systemet satt opp til å varsle idet man forsøker å låse bilen. Hver gang man prøver å låse bilen, aktiveres det interne radarsystemet og sjekker om bilen er tom for mennesker eller dyr, før det tillater at bilen låses.

Hvis et familiemedlem eller dyr oppdages, vil ikke bilen la seg låse, og skjermen i midtkonsollen vil varsle deg om å sjekke kupéen igjen. Bilens klimasystem kan forbli påskrudd dersom mennesker eller dyr oppdages i kupéen eller bagasjerommet, for å unngå farlig nedkjøling eller overoppheting.

– Vi har alltid gått foran innen sikkerhet, og vi vil fortsette å beskytte liv gjennom å sette nye teknologiske standarder, sier Jakobsson.

Kilder:

* Ikke etterlat hunden i varm bil | Mattilsynet
** Hund i varm bil - Klar beskjed (dagbladet.no)
*** Hot Car Deaths - Injury Facts (nsc.org)

Les hele pressemeldingen fra Volvo Car Norway her
Interessert i Volvo EX90?
Be om tilbud

Siste nytt fra Volvo