Toveis lading i Volvo EX90

Volvo Cars' kommende elektriske SUV, EX90, er den første Volvo-modellen som vil være klargjort for toveis lading. Det betyr at bilen kan brukes som strømkilde for andre enheter, for eksempel huset ditt, en elektrisk sykkel eller en annen elbil.

Pressemelding 06.10.2022

Onsdag 9.november viser Volvo frem sin nye helelektriske SUV, Volvo EX90. I tillegg til en rekke nye løsninger innen sikkerhet, kommer bilen med maskinvare klargjort for toveis lading i utvalgte markeder, inkludert Norge. Programvaren som skal drive systemet blir introdusert på et senere tidspunkt.

Når funksjonaliteten blir tilgjengelig, kan teknologien i Volvo EX90 la deg lagre energi i bilen og tilføre denne energien til hjemmet ditt eller andre elektriske enheter.

– Du kan potensielt bruke batteriet i bilen på mange ulike måter. Alt fra å lade elsykkelen, til å koble til et utendørs kokeapparat når du er på campingtur i helgen. Det kan til og med fungere som energikilde for huset ditt på tidspunkt hvor strømprisene er høye, sier Olivier Loedel, leder for Electrification Ecosystem i Volvo Cars.

Med toveis lading vil bilen også kunne hjelpe andre ved å dele energi med andre kompatible Volvo-biler.

Hele ladeprosessen i EX90 vil, der teknologien er tilgjengelig, være automatisert og styrt av funksjonene for smartlading i Volvo Cars-appen. Den underliggende algoritmen sikrer også at du lader og utlader batteriet på en forsvarlig måte, for å redusere risiko for at batteriets kapasitet svekkes over tid.

Avhengig av de respektive reglene i hvert energimarked, har toveis lading også potensial til å la kunder støtte strømnettet på ulike måter. Dette kan for eksempel være å hente mer strøm i perioder med overskudd av fornybar energi, eller å selge energi tilbake i rushtider, når det er større etterspørsel. Hvis biler flest har denne funksjonaliteten i fremtiden, kan strømnettet balanseres oftere. Dette kan gjøre nettet mer bærekraftig, ved å redusere potensiell svinn fra fornybare kilder på tider når produksjonen er høyere enn etterspørselen.

– Vi tror på en fremtid der kundene våre kan støtte strømnettet med denne teknologien, og bidra til en mer effektiv og bærekraftig strømbruk i hverdagen, sier Loedel.

Volvo Cars planlegger også å tilby produktene man trenger for å bruke toveis ladefunksjoner, inkludert en avansert veggboks og energistyringssystem for hjemmet. Annet tilbehør, som adapterplugger for hvitevarer og kabler for lading av andre biler, vil også bli tilgjengelig.

Beskrivelser i pressemeldingen omhandler fremtidig teknologi og funksjoner, og mulighetene kan variere fra land til land. Funksjoner er muligens ikke tilgjengelig i alle markeder og vil ikke være standard i alle markeder eller for alle modeller.
Toveis ladetilbud vil i første omgang bli lansert i utvalgte markeder. Volvo Cars undersøker for tiden hvilke brukstilfeller selskapet vil kunne tilby i ulike markeder.

Volvo EX90 vil bli utstyrt med nødvendig maskinvare for å støtte nettet, og Volvo Cars vurderer for tiden i hvilke markeder det vil være mulig å tilby dette til kunder.

Les hele pressemeldingen fra Volvo Car Norway her
Interessert i Volvo EX90?
Be om tilbud

Siste nytt fra Volvo