Hund og hundeeier i bil

En trygg biltur for deg og din hund

Hund i bil

Hunder skal alltid være sikret i bilen, både for dens egen skyld, men også for din sikkerhet dersom noe uforutsett skulle skje. Det finnes ulike løsninger, men et hundebur er det tryggeste, både for dyr og mennesker. 

En løs hund i bilen er livsfarlig. Ved en bråstopp vil hundens vekt mangedobles. Vekten av en 30 kilos schäfer vil for eksempel utgjøre hele 3 840 kilo i kollisjonsøyeblikket ved kræsj i 90 km/t. Dette kan få fatale konsekvenser både for mennesker og dyr.

I et hundebur sitter din hund sikkert og bekvemt under hele reisen, spesielt i bratte svinger og ved bråbrems. Hunden kan ikke hoppe ut av bilen og løpe av gårde i det du åpner bakluken.

Hos Bilia får du kjøpt det du trenger for en trygg tur for deg og din hund.
 • Bilde av en hund som stikker hodet ut av et bilvinduBilde av en hund som stikker hodet ut av et bilvindu

  PRO hundebur

  4pets PRO hundebur er en serie høykvalitets hundebur, utviklet og produsert i Sveits. Trygghet for deg og din hund. 

  Les mer om PRO hundebur
 • Bilde av en hund som titter ut av bilvinduetBilde av en hund som titter ut av bilvinduet

  Pass på temperaturen!

  Hver sommer utsettes flere hunder for overoppheting i forbindelse med at de blir etterlatt i en varm bil. Som hundeeier, er det viktig å tenke på hundens beste.


  Tenk over om du må ha med hunden, eller om den kanskje har det best hvis den får bli igjen hjemme? Dersom du må ha den med, parker i skyggen og sørg for at hunden har rikelig med vann og frisk luft. Husk at solen flytter på seg og at et raskt ærend ofte kan ta lengre tid enn planlagt.  Rask temperaturøkning Det tar ikke lang tid før det blir ordentlig varmt i bilen når den er parkert, selv om den ikke står i sola. Tabellen under viser hvor fort temperaturen kan stige på sommerstid. Dette er kun er illustrasjon, da værforhold, hvor bilen er parkert, bilens farge osv. også spiller inn.

         

  Tid

  Temperatur ute

  Skygge/sol

  Temperatur i bil

  08.30

  14°C

  Skygge

  19°C

  09.30

  18°C

  Skygge

  38°C

  10.30

  20°C

  Blandet

  47°C

  11.30

  20°C

  Sol

  58°C

  12.30

  23°C

  Sol

  62°C

  13.30

  22°C

  Sol

  85°C


   (KILDE: Mattilsynet/ The Animal Protection Institute)

  Hvordan ser du at hunden er overopphetet?
  Noen tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har økt puls, har høy kroppstemperatur og at den har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. I alvorlige tilfeller vil den besvime og miste bevisstheten. Om hundens kroppstemperatur blir for høy, vil det kunne føre til skader på indre organer, og i verste fall vil den kunne dø.

  Hva gjør du hvis du oppdager en hund innelåst i en varm bil?
  Om du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du se etter om bilens eier er i nærheten. Om du ikke finner vedkommende, kan du finne eieren ved å sende SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Dersom du ikke lykkes i å få tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom hunden tydelig lider og du verken får kontakt med eier eller politi, kan du bryte deg inn i bilen for å redde ut dyret.

  Loven gjør det klart at man ikke skal etterlate dyr i en hjelpeløs tilstand, og også at man plikter å hjelpe til dersom man ser et dyr som åpenbart er hjelpeløst.