Ny ladeteknologi fra Volvo Cars

Volvo Cars tester ny trådløs ladeteknologi

Sammen med utvalgte partnere skal Volvo Cars teste ny trådløs ladeteknologi i et virkelig bymiljø i Gøteborg, for å evaluere potensialet for fremtidige elbiler.

Pressemelding 03.03.2022


Over en treårsperiode vil en liten flåte helelektriske Volvo XC40 Recharge-biler brukes som taxier av Cabonline, Nordens største taxioperatør, og lades trådløst ved stasjoner i Gøteborg.

Testen er et av mange prosjekter under det strategiske initiativet Gøteborg Green City Zone, der utpekte deler av byen brukes som levende testområder for utvikling av bærekraftig teknologi.

– Gøteborg Green City Zone lar oss teste spennende nye teknologier i et virkelig bymiljø, og evaluere dem over tid for å se om det er potensial for fremtidig bredere introduksjon. Å teste nye ladeteknologier sammen med utvalgte partnere er en god måte å vurdere alternative lademuligheter for våre fremtidige biler, sier Mats Moberg, leder for forskning og utvikling i Volvo Cars.

Ladestasjonene som brukes i testen er levert av Momentum Dynamics, en ledende leverandør av trådløse elektriske ladesystemer. Ladingen starter automatisk når et kompatibelt kjøretøy parkerer over en ladeplate innebygd i gaten. Slik kan sjåførene enkelt lade, uten å gå ut av bilen.

Ladestasjonen sender energi gjennom ladeplaten, som igjen plukkes opp av en mottakerenhet i bilen. For å plassere bilen i riktig posisjon over ladeplaten, bruker Volvo Cars bilens innebygde 360-graders kamerasystem. For de helelektriske XC40 Recharge-bilene vil den trådløse ladeeffekten være over 40 kW. Det betyr ladehastigheter på rundt fire ganger raskere enn en kablet 11 kW AC-lader, og nesten like rask som en kablet 50 kW DC hurtiglader.

Totalt vil Volvo-bilene brukes i mer enn 12 timer i døgnet og kjøre 100.000 kilometer i året, noe som også gjør dette til den første holdbarhetstesten av helelektriske Volvo-biler til kommersiell bruk.

Blant andre partnere involvert i det trådløse ladeprosjektet er selskapets egne svenske forhandlere Volvo Bil og Volvo Car Sörred, det svenske energiselskapet Vattenfall og dets ladenettverk InCharge, byenergiselskapet Göteborg Energi, samt Business Region Gøteborg, et kommunalt økonomisk utviklingsselskap heleid av byen Gøteborg.

I fjor var Volvo Cars med på å lansere Gøteborg Green City Zone-initiativet, som har som mål å oppnå utslippsfri transport innen 2030. Ved å bruke en ekte by som testområde, får selskapet muligheten til å akselerere utviklingen av teknologier og tjenester innen elektrifisering, delt mobilitet, autonom kjøring, konnektivitet og sikkerhet.

Les hele pressemeldingen fra Volvo Car Norway her

En nærmere titt

Siste nytt fra Volvo