Bilde av Bjarne Brøndbo og Frode Hebnes

Gjør det enkelt å velge miljøvennlig på verkstedet

Bilia Norge AS kjøper majoriteten i bildemonterings-selskapet Bil1Din hvor Bjarne Brøndbo med familie er sentrale. Partene etablerer sammen nå et nytt demonteringsanlegg med lavt klimaavtrykk på Røyken, og målet er å bidra til å tredoble norske verksteders bruk av likeverdige brukte bildeler.

I 2021 ble det i Norge meldt inn forsikringsskader på biler for ca. 8 milliarder kroner. Målt i verdi var om lag 3 prosent av delene som ble brukt til reparasjon likeverdige, brukte bildeler. I Skandinavia er norske verksteder de som bruker færrest slike deler. I Danmark utgjør denne andelen ca. 7 prosent, i Sverige 14 prosent.

Brukte deler er en verdifull ressurs

– Det er to hovedårsaker til vår satsing. Andelen biler forsikringsselskapene kondemnerer og som går til demontering har økt. Det sirkulærøkonomiske potensialet denne verdifulle ressursen representerer er med andre ord betydelig. Den andre årsaken er naturligvis miljøgevinsten. På denne måten gir vi deler av bilene som går ut av sirkulasjon et nytt liv. Å tilby kortreiste, likeverdige bildeler av høy kvalitet er god bærekraft i praksis, sier adm. direktør Frode Hebnes i Bilia Norge AS.

Hebnes håper tilbudet blir godt mottatt blant forsikringsselskaper, verksteder og bileiere.      

– Forsikringsselskapene ligger i front på dette området, og har i lang tid etterlyst en økt bruk av likeverdige, brukte bildeler. Verkstedene blir nå derfor en nøkkelaktør med tanke på å forløse det grønne skifte i denne sektoren. I tillegg til å bedre sitt eget miljøregnskap, kan de bidra til at bransjen velger likeverdige, brukte bildeler i de tilfellene det er et godt alternativ, sier Hebnes.

Etablerer nytt anlegg med lavt klimaavtrykk

For å realisere ambisjonene på Østlandet, etableres det en ny enhet for bildemontering på Røyken i Hurum som vil være operativ på nyåret. Anlegget får et uvanlig lavt klimaavtrykk. Blant annet vil taket bli dekket med 2500 kvm med solceller som vil generere over 400.000 kwh per år. I samme bygg etablerer Bilia samtidig et nytt sentralt skade- og lakkverksted. Man vil altså både demontere nye, likeverdige bildeler og kunne benytte disse når bilene repareres på samme sted. Dette vil gi noen åpenbare positive miljømessige synergier, med løpende tilgang til maksimalt kortreiste likeverdige brukte deler i skadeoperasjonen. Det vil også medføre en tilnærming til bærekraft innenfor denne sektoren som partene tror er unik, ikke bare i Norge, men også langt utenfor landets grenser. 

Brøndbo-familien som står bak Bil1Din har drevet bildemontering i 50 år. Ved det moderne anlegget i Namdalen går selskapets 30 ansatte kirurgisk til verks og fremstiller årlig 30.000 brukte deler av høyeste kvalitet for det norske proffmarkedet.

– I et miljøperspektiv er det helt unødvendig å først måtte utvinne råvarer, så bruke energi til å produsere en ny bildør for deretter å frakte den til Norge fra den andre siden av kloden når det allerede finnes en feilfri, likeverdig identisk brukt bildør tilgjengelig nær verkstedene, sier Bjarne Brøndbo.  

Skal betjene hele bilreparasjonsmarkedet

– Brukte deler har hatt en lang vei til verkstedene i Norge. Jeg har i mange år håpet at en tung bil-bransjeaktør skulle ønske en strukturell tilnærming som dette. Sammen realiserer vi nå en betydelig satsing på gjenbruk og sirkulærøkonomi i bilbransjen. Når Bilia implementerer dette i sitt drifts-system, gjør vi forhåpentligvis likeverdige brukte bildeler til et grønt valg for veldig mange, sier Brøndbo.

Sammen skal selskapene ikke bare betjene Bilia’s verksteder, men hele det norske bilreparasjons-markedet. Det nye anlegget i Røyken vil i starten prioritere deler til bilmerkene Bilia har i sin portefølje, mens Bil1Dins anlegg i Midt-Norge vil fortsette å tilby deler til alle typer bilmerker. Forhåpentligvis vil også andre bilmerker fatte interesse for denne bærekraftige tilnærmingen, og vi håper i tiden fremover å kunne etablere og videreutvikle samarbeidet med både forsikringsselskaper og andre aktører i bransjen som ønsker å aktivt bidra til det grønne skiftet innenfor dette området.  

Siste nytt fra Bilia

 • Bilia BMW Kongsvinger fasadeBilia BMW Kongsvinger fasade

  Bilia Kongsvinger har Norges mest fornøyde BMW-kunder

  Autoindex er en av bilbransjens viktigste undersøkelser og vurderer hele kundeopplevelsen. Derfor er det ekstra gledelig at det er en Bilia-forhandler som havner på topp for BMW.

 • Erna Solberg og Bjarne Brøndbo posererErna Solberg og Bjarne Brøndbo poserer

  Garantert likeverdig: Storstilt satsing på brukte originaldeler

  Norges mest moderne bildemonteringsanlegg ble offisielt åpnet av Erna Solberg og Bjarne Brøndbo.

 • Norsk Kundebarometer 2023Norsk Kundebarometer 2023

  Bilia kåret til beste bilhus i Norsk Kundebarometer 2023

  Vi er utrolig stolte over at Bilia i år igjen er kåret til bransjevinner i Norsk Kundebarometer.
 • Bil1DinBil1Din

  Kjøper rekordhøyt antall skadebiler til rekordhøye summer

  Bil1Din opplever et volum som aldri før, og bilene som kommer inn er nyere og dyrere enn tidligere.
 • XPENG G9XPENG G9

  Bilia blir agent for XPENG i Bergen

  Bilia Norge AS har inngått avtale med XPENG om salg av nye biler og servicevirksomhet.
 • Anders Greftegreff, daglig leder hos Bil1DinAnders Greftegreff, daglig leder hos Bil1Din

  Bil1Din i Røyken opplever stor pågang fra arbeidssøkere

  En sentral lokasjon og et spennende og bærekraftig prosjekt er viktige motivasjonsfaktorer for mange av arbeidssøkerne.
 • Bil1Din, fra venstre: Anders Greftegreff, Bjarne Brøndbo og Arne BrøndboBil1Din, fra venstre: Anders Greftegreff, Bjarne Brøndbo og Arne Brøndbo

  Bil1Din ansetter 20 medarbeidere i Røyken

  I Røyken i Hurum begynner det nye bildemonteringsanlegget til Bil1Din og Bilia å ta form. Nå begynner jakten på ansatte som skal stå for produksjonen.
 • Bilia kjøper InsigniaBilia kjøper Insignia

  Bilia kjøper Norges største Jaguar og Land Rover-forhandler

  AS Insignia har inngått avtale med Bilia Norge AS om overtakelse av sin bilforhandlervirksomhet i Oslo. I 2023 vil Insignia flytte inn i det nye Bilia-anlegget som bygges på Bjerke.
 • Bilia er stolt samarbeidspartner med Norges Skiforbund LangrennBilia er stolt samarbeidspartner med Norges Skiforbund Langrenn

  Bilia elektrifiserer langrennslandslaget

  Bilia Norge AS sikrer Norges Skiforbund Langrenn gode kjøreopplevelser i en ny samarbeidsavtale der forbundets støtteapparat kjører BMW, Volvo, Lexus og Toyota levert av Bilia.
 • Fornøyde bileiereFornøyde bileiere

  Bilia er beste bilhus i Norsk kundebarometer

  Dette er første gang Bilia rangeres offisielt i Norsk kundebarometer, og Bilia debuterer på en veldig sterk 4. plass.
 • Bjarne Brøndbo og Frode HebnesBjarne Brøndbo og Frode Hebnes

  Gjør det enkelt å velge miljøvennlig på verkstedet

  Bilia og Bil1Din girer opp bærekraftsatsingen sammen. Partene etablerer sammen nå et nytt demonteringsanlegg med lavt klimaavtrykk på Røyken, og målet er å bidra til å tredoble norske verksteders bruk av likeverdige brukte bildeler.
 • Kokstad Autosenter blir Bilia Outlet KokstadKokstad Autosenter blir Bilia Outlet Kokstad

  Kokstad Autosenter blir Bilia Outlet Kokstad

  Bilia kjøper Kokstad Autosenter AS i Bergen, og med det vil Bilia innta Norges nest største by.